GrensWerk

GrensWerk is een samenwerking tussen de gemeente Enschede, Agentür für Arbeit Coesfeld, Euregio (GrensInfoPunt) en UWV Werkbedrijf.

GrensWerk is ontstaan uit de behoefte van deze partners aan nauwere en meer persoonlijke samenwerking bij de bemiddeling van werkzoekenden naar banen in het buurland; één team, bestaande uit Duitse en Nederlandse adviseurs, dat dagelijks vanuit één plek de grensoverschrijdende arbeidsmarkt bediend

De partners in ‘GrensWerk’ hebben zich tot doel gesteld om gezamenlijk de grensoverschrijdende arbeidsmarkt te optimaliseren. Hiervoor worden verschillende instrumenten ingezet zoals het gebruik van ‘Virtual-Reality’ om werkgever en werknemer samen te brengen.

De economische betrekkingen hebben zich de afgelopen jaren verder ontwikkeld, hoewel de arbeidsmarktsituatie in Nederland en Duitsland anders is. Op dit moment is de arbeidsmarktsituatie in het grensgebied nagenoeg gelijk en deze wordt gekenmerkt door een overschot aan banen. Hierdoor kun je een 360 graden arbeidsmarkt bewerkstelligen.

Door de aantrekkende arbeidsmarkt neemt de vraag met name voor geschoolde arbeidskrachten weer toe. Gelet op deze positieve ontwikkelingen aan beide zijden van de grens, moeten we meer investeren in duurzame arbeidsbemiddeling van werkzoekenden in Duitsland en Nederland.

Door zowel de mogelijkheden in Duitsland en Nederland hebben we een 360 graden arbeidsmarkt en kunnen we (nog) beter grensoverschrijdend werken.